Werken bij inloophuis de Hoop in Dordrecht

Graag wil ik u meenemen naar het inloophuis de Hoop aan de Spuiweg in Dordrecht. In dit inloophuis komen dagelijks zo’n 80 tot 115 gasten binnen. Het zijn voornamelijk mensen die te kampen hebben met een verslaving, zoals alcohol en of drugs. Ook komen bij ons mensen die dakloos zijn en in het inloophuis een warm welkom krijgen. Men kan hier terecht voor een bak koffie en een maaltijd. Dit op ma, di, wo en vr. Sinds oktober 2010 mag ik daar werken. Mijn werk bestaat uit het ontvangen van gasten, ze te voorzien van koffie en in gesprek komen met ze. Elke woensdagmiddag geef ik aan een groep van ongeveer 8 gasten bijbelstudie. Verder mag ik deze mensen helpen met het aanschrijven van instanties en meekijken met het in kaart brengen van hun schulden en hen hierin helpen.

Samen met alle collega’s proberen wij deze mensen zoveel mogelijk te helpen bij allerlei praktische zaken. We hebben ook een voorraad kleding waaruit we kunnen uitdelen aan wie het nodig heeft. Daarnaast hebben de gasten die dakloos zijn bij ons de gelegenheid te douchen, en op maandagmiddag is er een  collega die de haren knipt van gasten die dat willen. Maar bovenal is het ons verlangen om de liefde van de Here Jezus uit te dragen. Elke middag voor we gaan eten lezen we een stukje uit de bijbel en beginnen we de maaltijd met gebed. Het is mooi werk, en door de pastorale gesprekken die ik mag voeren met de gasten heb ik er zelf veel van geleerd. Deze mensen zijn niet “anders” dan wij! We zijn gelijken en in tegenstelling tot het beeld wat de maatschappij van hen schetst,  zijn deze mensen, net als wij, schepselen van God en gewild en geliefd. Echter door allerlei omstandigheden en door hun gedrag en keuzes die niet zo handig zijn, zijn deze mensen beland aan de rand van de samenleving.

Mijn gebed is dat wij omzien naar deze groep die zo vaak gemeden word en veracht. Mijn werk is het uitdragen van de allesomvattende liefde van God. Ik wil mij laten gebruiken als een instrument in Zijn Hand, beseffende dat ik niet beter ben dan wie dan ook. Samen met veel gasten heb ik inmiddels een mooie warme band op mogen bouwen. Niet door eigen kracht, maar door Hem, onze Vader, die van al Zijn kinderen houdt. Jezus kwam naar de aarde voor alle mensen, zonder voorwaarden. Hij heeft ons eerst liefgehad! Wilt u bidden voor ons werk? Wilt u bidden voor onze prachtige gasten?

Samen bidden, samen zoeken, naar het plan van onze Heer!

Liefdevolle groet, Carolien Huisman

 

terug naar overzicht