de bron - inspirerende boeken

 

inspirerende boeken

Wat een luxe dat wij naast de Bijbel heel veel inspirerende boeken hebben. We delen graag de boeken die ons raken, aan het denken zetten, die mooi zijn om te lezen. Alle boeken zijn te leen, laat het weten als je een boek wilt lezen. Heb je een boekentip, geef het aan ons door!

Reactie/boek lenen?

In onze gemeente zijn ook schrijvers:
Lijda Hammenga heeft al heel wat kinderboeken op haar naam staan. Lees meer over Lijda en haar boeken.
Het nieuwste kinderboek van Lijda heet 'Veilig' en gaat over het kindertehuis Casa de Esperanza in Bolivia. De opbrengst van de verkoop van dit boek is bestemd voor dit kindertehuis. nieuwste boek Veilig

Arie de Rover schreef met Wilfred Hermans een boek over leren begrijpen wat genade inhoud: Leven na de genadeklap. En het vervolg op dit boek Genadeloos goed

Quinten de Zeeuw (pseudoniem) schreef een spannende thriller: Allemaal Fillers en De Belgische ratelslang.

Johan en Aline Weij (NGK) maakten het boekje 'Lang zal ik leven in de gloria - welkom in de hemel'. Het boekje is allereerst bedoeld voor kinderen, maar kan vast en zeker ook heel veel steun en troost bieden voor volwassenen. Het sterven van een vader, moeder, opa of oma of een andere dierbare is een ingrijpend gebeuren. Vaak weten volwassenen niet meer te zeggen dan: hij/zij is nu in de hemel. Maar wat is 'de hemel'? Wat weten we daar nu eigenlijk van? Toch staan er prachtige pareltjes in de Bijbel, maar die zitten vaak verstopt. Die proberen we –allereerst voor kinderen- te belichten en te laten stralen. Aline heeft de aquarellen gemaakt en Johan schreef de tekst van het boekje. Het is uitgegeven in eigen beheer. Het kost € 14,95 en is te bestellen via: bestellen Lang zal ik leven in de gloria

De scherven die woorden werden - Ingeborg van Vliet
Gedichten over autisme, pijn en verlies. Het boek geeft een diepe inkijk in autisme en geloof. Hoe dat in je hoofd werkt. Hier te bestellen

Alle boeken zijn te koop in onze plaatselijke boekhandel: chr. boeksjop Rinnah

’De hunkerende generatie’ - drs Els J. van Dijk

(ISBN 9789033630682) (te leen)

Over jongeren wordt veel gezegd en geschreven.Vaak blijft men steken bij hun uiterlijk waarneembare gedrag en dat stemt niet altijd meteen hoopvol. Maar wat beweegt hen nu werkelijk? Zijn zij echt zo onverschillig en ongemotiveerd of is het onvermogen? Een schets van de christelijke jongerenwereld en een appel op volwassenen.
Opvoeden is geen emmer vullen, maar een vuur ontsteken. Verlangen oproepen. Het verlangen naar God, het verlangen om ertoe te doen in deze wereld, een levensdoel te hebben, om te worden zoals door God bedoeld. Dat kan alleen als ouders/begeleiders hun eigen verlangen en dus hun eigen hart laten zien. Wie niet bij zijn eigen hart kan komen, kan ook niet bij dat van zijn kinderen komen.
Jongeren willen dat er van hen gehouden wordt, dat is het allerbelangrijkste. Hebben we er wel voldoende tijd en gelegenheid voor om dat te uiten? Spreken we de taal van de liefde en handelen we er ook naar? Besef dat jongeren op liefde aangewezen zijn. Iemand die niet daadwerkelijk ondervindt dat hij bemind wordt, kwijnt weg of zoekt het in surrogaat. Maar dat laatste zal nooit genoeg kunnen bieden, dus zal er altijd verlangd worden naar meer, terwijl dat maar niet komt.
Onvoorwaardelijk liefhebben. De betekent niet dat je al het gedrag moet weten te waarderen, maar henzelf wel. Ook daarin behoren opvoeders een afspiegeling van God zelf te zijn.


’De 5 talen van de liefde’ – Gary Chapman

(ISBN 9063532598) (te leen)

Mensen geven op verschillende manieren uiting aan hun liefde. Er zijn 5 algemene ’talen’ van liefde. We kunnen onze liefde laten blijken door het geven van het beste deel van onze tijd; door bemoedigende woorden; door cadeaus; door hulpvaardigheid; door lichamelijke aanraking. Elk mens heeft een eerste liefdestaal, een manier waarop hij of zij de liefde het best verstaat. Dit boek zal u laten zien hoe u de eerste liefdestaal van uw partner kunt herkennen en ontdekken.

Ook te leen van Gary Chapman:
* De 5 talen van de liefde van kinderen
* De 5 talen van de liefde van tieners
* De taal van Gods liefde


’Tranen in mijn koffie’ - Judith Stoker

(ISBN 2918629901) (te leen)

Tranen en koffie, hebben die twee iets met elkaar te maken? In mijn leven zijn ze beide in overvloed aanwezig. Ik neem je mee op mijn reis vanuit mijn getraumatiseerde verleden naar de dag van vandaag waarin ik mag leven en genieten. Een weg met hoogte- en dieptepunten, met tranen van verdriet en wanhoop maar ook met tranen van blijdschap en dankbaarheid. God heeft een hoopvolle toekomst beloofd, en koestert gedachten van vrede over ons. Die toekomst kan vandaag beginnen en hoeft niet langer negatief beïnvloed te worden door wat je hebt meegemaakt in je verleden. Door het verleden recht in de ogen te kijken kun je er los van komen! Dat is geen makkelijke weg, maar zeker de moeite waard. Ik wens vooral dat je steeds meer tot de ontdekking komt dat je een geliefd en gewenst mens bent. Laat je bemoedigen, en word - net als ik - in plaats van een overlevende, een mens die geniet van het leven! Judith


’Ontwaken in de hemel’ – Chrystal McVea & Alex Tresniowski

(ISBN 9043522287) (te leen)

Chrystal McVea beschrijft in dit boek haar eigen bijna-doodervaring. Als Crystal McVea met buikklachten wordt opgenomen in het ziekenhuis, verdwijnt opeens haar hartslag, pols en ademhaling. Het reanimatieteam is ervan overtuigd dat ze gaat overlijden. Als ze na negen minuten haar ogen weer opent, doet ze verslag van haar verblijf bij God, bij de Bron van het leven. Deze ontmoeting zet haar leven totaal op zijn kop, het neemt een totaal andere wending: voor Chrystal McVea staat vanaf dat moment vast: God bestaat, de hemel bestaat en Gods liefde is voor iedereen bestemd.


’Gods geheime plan’ - Dallas Willard

(ISBN 9077992103) (te leen)

Leven met God is niet alleen iets voor de eeuwigheid! Het is Jezus’ meest essentiële aanbod voor het leven in het nú. Veel christenen belijden Jezus wel als redder, maar vinden het moeilijk om dagelijks dichtbij Hem te leven. Willard nodigt ons in Gods geheime plan uit om mee te gaan op een ontdekkingstocht waarin Jezus’ relevantie voor elk aspect van ons bestaan weer duidelijk wordt. Alles wat je dacht te weten over de hemelen, het koninkrijk, de zaligsprekingen of discipelschap wordt in een nieuw perspectief gezet. Willard zet je stil, maakt je bril schoon en laat je nieuwe vergezichten zien in de navolging van Jezus. Prachtig!

Ook te leen van Dallas Willard:
* Heel je ziel en zaligheid
 


’Leef zoals jij bedoeld bent’ – T. van Woudenbergh-Mesch

(ISBN 9789076596143) (te leen)

Jouw leven is als een tuin. Maar is het de tuin die je je zou wensen? Soms zou je het zo anders willen, is het niet de tuin die het zou kunnen zijn. En wie bepaalt eigenlijk wat er in jouw tuin staat? Jij? Of iemand anders? En hoe zit het met de schutting ...
Je mag aan de slag, samen met God, de beste Architect. Ontdek het geheim van een bloeiende levenstuin en leef zoals je bedoeld bent!


’Niets moet, alles mag’ - Kees Roest

(ISBN 9023904834) (te leen)

Een praktische handleiding voor gezond denken en zelfvertrouwen. Veel mensen zijn onzeker, ongelukkig en gestresst. Ze hebben conflicten en ergeren zich. Dat heeft te maken met het feit dat we moeite hebben onszelf, anderen en onze omstandigheden te accepteren. Mensen in het algemeen en christenen in het bijzonder moeten van alles van zichzelf en ook - denken ze - van God. Dit boek is vooral een werkboek, bestemd voor iedereen die zich minder onzeker zou willen voelen, meer tegen allerlei narigheid opgewassen zou willen zijn en minder met zichzelf en anderen in de clinch zou willen liggen. Dat ’moeten’ in veel gevallen niet een ’heilig moeten’ is, is een van de vele eye-openers in dit boek. Onderwerpen: gezonde en ongezonde emoties. Gedachten en denkfouten. Onderscheid tussen willen en moeten. Zelfvertrouwen. Zelfbeeld.


’Echt scheiding?’ – Gary Chapman

(ISBN 9063533608) (te leen)

Gewonde huwelijken kunnen genezen.
Uit elkaar? Dat kan heel erg zijn. Het kan er ook toe leiden dat je een nieuw begrip krijgt van jezelf en je partner. Het is niet noodzakelijk het begin van het einde, het kan ook het begin zijn van herstel. Gary Chapman gelooft dat het principe voor een echtpaar in huwelijksproblemen verzoening is. Als je huwelijksproblemen hebt, heb je misschien geen zin om je te verzoenen. Je ziet mogelijk geen hoop voor een hereniging. Maar huwelijksbegeleider Gary Chapman laat zien dat je misschien door kleine, eenvoudige stappen in staat bent verzoening met je partner te bereiken.


’Hoe overwin ik mijn negatieve zelfbeeld’ - Neil T. Anderson & Dave Park

(ISBN 9073743257) (te leen)

In dit boek ont Neil Anderson aan dat ons negatieve zelfbeeld de dingen die God ons in ons leven wil laten doen, in de weg staat. Neil helpt ons op een nieuwe manier naar onszelf te kijken, zodat we onszelf kunnen zien zoals God dat doet. Weten wie je bent in Christus is de sleutel. De kernboodschap van dit boek:
U + Christus = heelheid en betekenis.


’Genezende genade’ – David Seamands

(ISBN 90-73895-12-x) (te leen)

Seamands laat zien welke obstakels uit de weg geruimd moeten worden om bevrijd te kunnen worden van de christelijke prestatiedwang. Pas daarna kunnen we echt gaan leven. Het is een feit dat de genade van God in alle aspecten van het dagelijks leven doordringt. De werking van Gods liefde houdt niet op bij de kerkdeur; vanuit de prediking van die genade in de kerk of gemeente wordt de kracht van God ervaren in de praktijk van elke dag. Vanuit dit gegeven behandelt Seamands het verschijnsel dat vele mensen zich ondanks hun hecht geloof zo minderwaardig kunnen blijven voelen. Er worden veel praktische voorbeelden gegeven. Een verrijkend boek.


’Laat je niet ontmoedigen’ - David Wilkerson

(ISBN 978-9073895-508) (te leen)

Wij lijden allemaal op de een of andere manier. We hebben allemaal genezing nodig voor onze innerlijke wonden. In zijn boek reikt Wilkerson de lezer een boodschap aan die behulpzaam kan zijn bij dit genezingsproces. ‘Ieder mens (…) draagt zijn eigen last van pijn en verwonding.’ Vrienden en geliefden kunnen helpen die pijn te verlichten, maar je niet afhelpen van de pijn. Ook is het niet zo dat de tijd alle wonden geneest. God wil helpen, hulp bieden aan verwonden mensen. Hij waakt over mensen, is met ze begaan. Laat je door de Heer bemoedigen.
Hoe kunnen we leren vol te houden en per dag te leven? Wilkerson geeft twee waarheden. Allereerst dat God echt van je houdt. Hij is een liefhebbende Vader voor je. Vertrouw daarop. Laat dat niet los. De tweede waarheid is: God vraagt van je geloof. Hij wil zo graag dat je Hem vertrouwt.


’Niemand is als God’ – Andrew Wilson

(ISBN 978-90-6067-409-3) (te leen)

Niets is zo belangrijk als God kennen. Waarom? Omdat er niets boven God uitgaat. , God laat zich vinden door wie Hem zoeken. En toch zullen we Hem nooit volledig kennen. Daarvoor is Hij te groot. De diepte van zijn wezen is niet te peilen.Maar wie eenmaal iets van Hem gehoord, gezien of geproefd heeft, kan niet genoeg van Hem krijgen. Wie Hem kent, wil Hem beter leren kennen en meer over Hem weten. Hij wekt in ons een liefde op waarvan wij het bestaan niet konden vermoeden.Hoe beter wij God kennen, hoe groter zijn invloed is op alles wat we zijn en doen. En dat is goed voor mens en samenleving, want God is liefdevol en rechtvaardig. De bestudering van God leidt ertoe dat we Hem aanbidden. Dat gebeurt ook als we dit boek lezen – een boek dat de Onbeschrijflijke beschrijft.


’Grenzen’ - dr Henry Cloud & dr John Townsend

(ISBN 9076193010) (te leen)

Wanneer zeg ik ja, wanneer zeg ik nee, hoe bepaal ik mijn eigen grenzen.
- Kan ik grenzen stellen en nog steeds een liefhebbend persoon zijn?
- Wat zijn rechtmatige grenzen?
- En als iemand nou overstuur raakt of gekwetst wordt door mijn grenzen?
- Hoe reageer ik als iemand mijn tijd, liefde, energie of geld wil?
- Zijn grenzen niet egoïstisch?
- Waarom voel ik me schuldig of bang als ik overweeg grenzen te stellen?
Dr. Henry Cloud en Dr. John Townsend geven bijbelse antwoorden op deze en andere pittige vragen, waarbij zij laten zien hoe wij gezonde grenzen kunnen stellen naar onze ouders, echtgenoten, kinderen, vrienden, collega’s en naar onszelf.

 


’Als jij en ik wij worden’ – Hans Groeneboer

(ISBN 9789076193113) (te leen)

Het huwelijk en de partner relatie is een unieke relatievorm tussen twee mensen. Een relatie die zich onderscheidt van andere relaties. Twee mensen kunnen een eenheid beleven in geest, ziel en lichaam. De kern van het huwelijk ligt in het goddelijke principe dat twee mensen één van geest, één van geest, één van ziel en één van lichaam kunnen zijn. Wat dit één zijn inhoudt en wat vooral ook niet, wil de auteur in dit boek uitgebreid beschrijven. Een belangrijk speerpunt in dit boek is de vraag hoe autonomie en verbondenheid, hand in hand kunnen gaan.
Ook te leen van Hans Groeneboer:

* Leven of overleven
* Erfgoed, de bijl aan de wortel
* Wat zeg je, verbeter je relaties door goede communicatie
* Onder invloed van broers en zussen


’Teleurgesteld in God’ - Philip Yancey

(ISBN 90-6353-167-2) (te leen)

Durf jij deze vragen hardop te stellen:
* is God oneerlijk?
* zwijgt God?
* verbergt God zich?
Het zijn vragen van eerlijkheid. Die ons allemaal overvallen in dit leven van gebrokenheid, lijden en wanhoop. Waarin we vaak snakken naar eerlijkheid, antwoorden, gehoord worden en hulp. Het liefst zo snel mogelijk.
Dit boek helpt je om het Vaderhart van God te ontdekken, juist als je niks van Hem merkt, ziet, hoort. Dit boek beschrijft de essentie van geloven.

’Echt Christendom’ - Bob George

(ISBN 9789077476079) (te leen)

Dit boek geeft je antwoord op deze vragen:
* Wat betekent het dat Christus in mij leeft?
* Hoe kan ik de vreugde van God elke dag ervaren?
* Als ik een nieuwe schepping ben, waarom worstel ik dan nog met zonde?
Herken je het keurig doen ‘wat van je verwacht wordt’, maar ondertussen denken: ’Is dit alles?’. Het grote, adembenemende geheim is dat Gods genade overvloedig beschikbaar is, en dat leven onder druk van de wet niet langer nodig is. Dit is Christendom met een grote C! Want in wie geloven wij eigenlijk: in een historische Jezus die we van harte willen navolgen of in de opgestane, levende Jezus, de Zoon van God, die iedere dag met ons wil leven?

’Een teken van hoop’ - Karen Kingsbury

(ISBN 9029717890) (bibliotheek Hardinxveld)

Zo op het oog is Maggie Stovall een benijdenswaardige, jonge vrouw met een perfect leventje. Maar dat alles is maar schijn, Maggie draagt al jarenlang een geheim met zich mee dat steeds maar aan haar gaat knagen. Ze heeft het zelfs nooit aan haar man Ben verteld, bang als ze is om hem voorgoed kwijt te raken. Maggie raakt uiteindelijk in een diepe depressie, sluit zich volledig af van Ben, en laat zich opnemen. Is er nog een uitweg? Ben die wel vermoedt dat het probleem in Maggies verleden ligt, gaat op onderzoek uit. Hij ontdekt dingen die hem schokken en zijn liefde voor Maggie zwaar op de proef stellen. Een makkelijk leesbare, boeiende, met veel warmte en inlevingsvermogen geschreven christelijke roman over depressies, verdrongen gebeurtenissen, het afstaan van kinderen, adoptie en pleegkinderen. Geloof, liefde en twijfel spelen een grote rol.


’Hij houdt van mij’ - Wayne Jacobsen

(ISBN 978-94-6085-010-3) (te leen)

Leren hoe je vanuit de liefde van de Vader kunt leven.
Ben jij ook iemand die in levenssituaties reageert als een kind dat madeliefjes aan het plukken is, in een poging om erachter te komen of God eigenlijk wel van je houdt? Als jij zo iemand bent die allerminst overtuigd is van Gods liefde op die moeilijke momenten waarop je juist op Hem zou moeten kunnen vertrouwen, kan ik je vertellen dat er hoop voor je is.
Als jouw geestelijk leven je meer het gevoel geeft dat je een prestatie moet leveren dan dat je vrijheid ervaart, en dat het meer lijkt op een inhoudsloos ritueel dan op een vreugdevolle reis, laat Wayne je dan helpen om het volgende te ontdekken:
• een Vader die meer van je houdt of van je zal houden dan wie dan ook op deze planeet.
• een groeiend vertrouwen in Zijn liefde voor je, in welke omstandigheden jij je ook zult bevinden.
• een opwindende relatie met Hem. Een relatie die je zal bevrijden van de kwellingen van schuld en schaamte, terwijl die je van binnenuit verandert, zodat je als Zijn kind op deze aarde kunt leven.

’Een plaats van genezing’ - Joni Eareckson Tada

(Novapres; ISBN 9789063182915) (te leen)

Worstelen met het mysterie van lijden, pijn en Gods almacht. Hoe ga je om met beproevingen in jouw leven, alle gebrokenheid, pijn en lijden? Joni houdt je voor dat echte rust en genezing te vinden is in Zijn oneindige liefde. Zij getuigt hoe dit kan, ook als je al 40 jaar verlamd bent. Een indringend, diepgaand boek voor ieder die lijdt, een boek dat de weg wijst naar Jezus. Een boek wat laat zien: alles wat ik nodig heb, heb ik al. Een bemoediging en aanmoediging.


’Handboek voor Kringleiders’ - Hayo Wijma/Peter van Genderen/Theodoor Meedendorp

(Buijten & Schipperheijn; ISBN 9789058815712) (te leen)

Ben jij wijkcoördinator van je kleine wijk? Dan is dit boek een aanrader om eens te lezen. Het brengt onder woorden wat je in je kleine wijk kunt meemaken en waar je tegenaan loopt. Het boek geeft achtergrond-informatie, praktische tips en oefeningen. Een boek over visie en de praktijk. Bijv. de veelgehoorde valkuil dat ‘leiding niet nodig is in onze wijk’. Leiding geven is juist nodig voor geestelijke groei en veiligheid. De nadruk wordt ook gelegd op de voortdurende begeleiding en toerusting van kringleiders. Er wordt veel informatie gegeven over de visie op kringwerk en gemeenschap, groepsprocessen en communicatie. Er staan ook gespreksvragen in het boek, die zich goed lenen voor bezinning op avonden voor kringleiders of voor kringleiders persoonlijk. Een praktisch bruikbaar naslagwerk.

’Jezus zoals ik Hem niet kende’ - Philip Yancey

(Barnabas; ISBN 9050306845) (te leen)

Welk beeld heb jij van Jezus, en klopt dit eigenlijk wel? ’Zijn woorden waren vriendelijk, Zijn stem was altijd zoet’, was Hij nu écht zo? In dit boek wordt Jezus gevolgd van de kribbe tot het kruis en je ontmoet Iemand die zo anders is dan je ooit gedacht had. Niemand die Jezus ontmoet, kan ooit weer dezelfde zijn. Dit boek geeft een overweldigend beeld van wie Jezus echt is. Met mooie stukken over de Bergrede, de verzoeking in de woestijn en wonderen, waarin Jezus doorleefd wordt beschreven als zondeloze vriend van zondaren en God-mens.

’De gaventest’ - Christian A. Schwarz

(Gideon; ISBN 9060675940) (te leen)

Iedereen heeft van God gaven gekregen. De meeste mensen weten van zichzelf wel waar ze goed of slecht in zijn. Je gaven van de Geest liggen vaak in het verlengde van aanleg en bekwaamheden die je in je hebt. In dit boek staan 30 geestelijke gaven met beschrijvingen, tips en tests en een uitgebreide gaventest. Het helpt om meer zicht te krijgen op de gaven in de Bijbel en wat ze betekenen. Om vervolgens te ontdekken welke gaven van de Geest je hebt, kun je de gaventest doen. Bij deze test moet een groot aantal vragen worden beantwoord, confronterend eerlijk zijn naar jezelf en ook nog wat vragen door iemand die jou goed kent.

’De jongen die in de hemel was’ - Todd Burpo

(uitgeverij Boekerij; ISBN 9789022561744) (te leen)

De jongen die in de hemel was is het bijzondere, echt gebeurde verhaal van de vierjarige Colton, die op stel en sprong moest worden geopereerd aan een acute blindedarmontsteking. De artsen merkten te laat dat de situatie levensbedreigend was, tijdens de operatie krijgt Colton een hartstilstand. Colton herstelt en niet lang daarna begint hij te vertellen over de operatie: dat hij de artsen met hem bezig zag en dat hij zijn vader in een aparte kamer op zijn knieën zag bidden. Colton vertelt dat hij zijn zusje, zijn overgrootvader en zelfs Jezus heeft gezien. Over al deze mensen weet hij details die hij nooit had kunnen weten en de familie realiseert zich dat ze Colton wel moeten geloven. De jongen die in de hemel was is hun ongelooflijke verhaal, verteld door Coltons vader, maar in Coltons eigen woorden. Een boek wat diep raakt en je bepaald bij de Waarheid: geloof jij?

’Dit geloof ik!’ - St. Geloof.nu

(uitgeverij Buijten & Schiperheijn Motief) (bibliotheek Hardinxveld)

Beeldboek over geloven. Geloofsonderwerpen (zelf geloven, God de Vader, God de Zoon, God de heilige Geest, zo geloof ik, ik in de spiegel, avondmaal) in beeld en eenvoudige taal. Dit boek is gemaakt voor mensen met beperking in lezen, leren en/of begrip, maar het is zeker ook een mooi boek om in het gezin te gebruiken of samen met je kind te lezen en erover te praten. Vooral de plaatjes spreken aan en nodigen uit tot gesprekjes, geven handvaten hiervoor. O.a. Joke Dam en Lijda Hammenga werkten mee aan dit boek.
Geloof.nu

’Witter dan sneeuw’ (roman) - Marianne Grandia

(uitgeverij Voorhoeve; ISBN 9789029796995) (te leen)

Wie deze debuutroman van Marianne Grandia openslaat, wordt meteen in het verhaal gezogen. Ellen, een jonge vrouw, zit in de wachtkamer van een ziekenhuis en ziet daar een oude zieke man. Een innerlijke stem zegt haar dat zij contact moet zoeken met deze man en hem over Gods liefde moet vertellen. De man blijkt een dochter te hebben, maar deze Kathy wil niets met haar vader te maken hebben. Langzamerhand wordt in het verhaal duidelijk waardoor de vader de liefde van zijn dochter heeft verspeeld. Met veel moeite lukt het Ellen om contact te maken met Kathy. Samen met anderen zet ze zich in om de muur van haat en wantrouwen rond Kathys hart af te breken, zodat er ruimte kan komen voor begrip en vergeving, zelfs na het sterven van de vader. Het is een mooie, toegankelijke roman over gewone mensen, met een vleugje romantiek en spannend tot de laatste bladzijde. Maar vooral een boek om over na te denken en door te praten over hoe God ons wil gebruiken in de levens van onze naasten.
(Lijda Hammenga)
witter dan sneeuw

doe maar gewoon

’Doe maar gewoon’ – Elisa Morgan

(Uitgeverij Medema) (te leen)

Dit boekje gaat over Maria die Jezus zalft, een preek van Maria. Jezus verdedigde haar daad en verbond deze liefdevolle daad voor altijd aan het evangelie, omdat het evangelie eeuwigdurende liefde is.
God nodigt je uit datgene te doen waartoe Hij je heeft uitgerust:
Stel dat ik doe wat ik kan. Stel dat ik mijn verhaal en mijn vaardigheden aanbied. Stel dat ik niet wacht totdat ik het goed of klaar of volmaakt heb. Stel dat ik geloof dat God zo veel van me houdt dat ik daardoor Hem wil liefhebben door te doen wat ik kan.


’De ontmoeting’ – Jos Douma

(Uitgeverij Kok; ISBN 9789043515962) (te leen)

12 uren met Jezus - retraiteboek. Echt even tot rust komen en een ontmoeting zoeken met de Heer. Je verlangt er misschien naar, maar merkt dat het er maar niet van komt. Dit boekje wil hulp bieden om zelf een persoonlijke retraite vorm en inhoud te geven. Inhoudelijke teksten en praktische handreikingen om zelf vorm te geven aan retraitetijd. De ontmoeting met Jezus staat centraal. De Bijbel gaat open. Gods woorden gaan spreken. En door de Geest van Jezus mag je verlangen naar de vervulling van deze belofte van de Heer: ‘Ik ben bij je.’ Zie www.josdouma.nl
De volgende boeken van Jos Douma zijn te leen:

* Jezus ontdekken (33 dagenboek)
* Jezus uitstralen (worden als Hij)
* Jezus aanbidden (de glorie van Christus)
* Genade ervaren (het verlossende werk van Jezus in je leven)
* Leven in verbondenheid (de kracht van het kennen van Christus)
* Geworteld leven
* Op het spoor van meditatie (biddend luisteren naar Gods Woord)

de ontmoeting

’Sterren van de hemel’ – Noor van Haaften

(Novapres; ISBN 9063181787) (te leen)

Laat je licht schijnen: je bent een Koningskind die als een lichtende ster in deze wereld mag schijnen (Fil. 2:15). Het licht dat je mag laten zien, doorgeven, is Gods licht. Maar Jezus is Het Licht van de wereld, wij kunnen Zijn licht niet groter of kleiner maken, het is volmaakt zoals het is. Als je niet helder straalt, ligt dit nooit aan het licht, want daar is niets ondeugdelijks aan. Het ligt aan dingen die het licht belemmeren; het stof of vuil van de wereld dat aan het glas van je leven is vast gaan zitten. Het is Zijn verlangen om dit glas schoon te maken, zodat Zijn lichtstraal ongehinderd kan stralen. Een diepgaand, treffend en confronterend boek, zet je stil bij Gods genade en Jezus en spoort aan om je eigen agenda in te leveren en radicaal en compromisloos te luisteren naar Gods bedoeling met jouw leven.

’Eindelijk thuis’ – Henri Nouwen

(te leen)

Een indringend boek over de gelijkenis van de verloren zoon. Het geeft je de gelegenheid om je leven te overzien vanuit de jongste zoon en de oudste zoon en helpt je om te leven in het licht van de Vader. Leven vanuit Zijn liefde en leren om die liefde door te geven. Een boek dat dieprakend en inzichtgevend is, je confronteert met je zelfbeeld. Een aanmoediging om ’eindelijk thuis’ te komen bij de Vader.
Ook te leen van Henri Nouwen:

* Even alleen (meditaties over Christelijk leven in een competitieve wereld)
* Kun je de beker drinken, de uitdaging van het geestelijk leven

eindelijk thuis

kom gerust eens langs

’Kom gerust eens langs’ (Het taboe van de eenzaamheid) - Willy Bakker-Huizinga

(uitgeverij Voorhoeve; ISBN 9789029795654) (te leen)

Willy Bakker is een moeilijk probleem niet uit de weg gegaan. Door openhartig te schrijven over eenzaamheid, doorbreekt zij een taboe. Het is een groot probleem onder jongeren, jonge moeders, singles, bejaarden en vele anderen in onze samenleving. Men loopt er niet mee te koop, want uitkomen voor je eenzaamheid geeft een gevoel van gefaald te hebben en van schaamte, want wie eenzaam is, is zielig. Daar spreek je niet gemakkelijk over. Toch pleit de auteur ervoor om dit wél te doen en dit stille probleem bespreekbaar te maken. Willy Bakker spreekt uit ervaring en mede daardoor schrijft zij op een fijngevoelige manier over dit maatschappelijk en kerkelijk taboe. Zij geeft wijze tips om eenzaamheid te kunnen doorbreken of er beter mee om te gaan, niet alleen voor de eenzame zelf, maar ook voor de omstanders. Zeg niet: ’Kom maar eens langs’ terwijl je best weet dat die ander dat niet uit zichzelf doet. Spreek een concrete dag af. Naast allerlei ’gewone’ tips, verwijst de auteur steeds weer naar bemoedigende Bijbelwoorden, pleisters uit de Bijbel. In de kerk, bij uitstek de plaats waar niemand eenzaam of ongetroost zou mogen zijn, juist daar wordt veel eenzaamheid ervaren, je wordt er soms zelfs in eenzaamheid gestoten door slecht medeleven, onbegrip of omdat mensen niet geaccepteerd worden. Het is een boek, dat iedereen -op een passend moment! - zou moeten lezen.
(Lijda Hammenga)

’De uitnodiging’ – W. Paul Young

(Uitgeverij Kok; ISBN 9789043515504) (te leen)

Worstel jij ook met de vraag: waar is God in deze wereld vol pijn en verdriet? De antwoorden die de hoofdpersoon in dit boek krijgt, zullen je verbazen en raken. Dit ontroerende boek gaat over de drie-eenheid van God en waar deze liefdevolle God is in deze verschrikkelijk ontwrichte maatschappij. Over een zoektocht van een wanhopig en verwond mens, het vinden van God die mensen liefdevol verandert. Om te ontdekken dat God veel groter is dan je denken, je systemen, je verdriet, je vastzitten in zonde en niet kunnen vergeven.
de uitnodiging

vrouwen in beeld

’Vrouwen in beeld’ – Carolyn Custis James

(Barnabas) (te leen)

Op zoek naar Gods plan met jouw leven? Als vrouw ben je een ‘ezer’ : sterke helper. In de Bijbel spelen vrouwen vaak cruciale rollen: sterk en krachtig, door God geroepen, juist ook als het leven een andere wending neemt dan verwacht. Een aanmoediging voor vrouwen om je belangrijke plaats in het koninkrijk van God in te nemen.

’Zijn oogappel’ – Bridget Plass

(Merweboek; ISBN 90-5787-008-8) (te leen)

De ontdekking van Gods liefdesplan met ieder mens. Wat betekent het om Gods oogappel te zijn? Dit boek gaat over de waarheid die we vaak zo moeilijk geloven: dat God van ons houdt en Zich ook in ons verheugt. Korte inspirerende overdenkingen met gebeden aan de hand van Bijbelgedeelten die je zeker tot nadenken zetten.
zijn oogappel

de vrijgevige God

’De vrijgevige God’ – Tim Keller

(Uitgeverij Van Wijnen; ISBN 9789051943542) (te leen)

Recht naar het hart van het Christelijk geloof. Dit boek is bedoeld om de essentie van de christelijke boodschap, het evangelie te laten zien. Voor als je hier naar op zoek bent en voor als je al je leven lang naar de kerk gaat en het denkt te weten. Het gaat over de gelijkenis van de verloren zoon uit Lucas 15. Hier laat Jezus zien hoe groot Gods buitensporige genade is voor ongelovigen en gelovigen. Keller beschrijft hoe er twee soorten ‘verloren’ mensen zijn, niet één soort. Jezus laat zien dat zonde is jezelf in plaats van God stellen als Verlosser, Heer en Rechter (zoals elk van beide zonen het gezag van de vader over zijn eigen leven probeerde uit te schakelen).
Ook te leen van Tim Keller:

* In alle redelijkheid (Christelijk geloof voor welwillende sceptici)
* Bevrijd van jezelf
* Galaten 


’Genade’ - Jerry Bridges

(Novapres; ISBN 9063180624) (te leen)

Over het faillisement van de mens en de goedheid van God; als het goede kwade mensen treft; genade, zonde, bekering en berouw. Hoe je van ontvanger van genade, ook uitdeler van deze Goddelijke genade kunt worden. Genade wortelt in Jezus Christus. Genade mag tot bekering leiden, maar is tevens onontbeerlijk om van dag tot dag als Christen te leven. Een krachtig, praktisch en diep rakend boek over genade.
genade

’Genade verandert mensen’ deel 1 en 2 – drs A. Kamsteeg

(Ned. Dagblad; ISBN 9072801032) (te leen)

Ben je niet zo’n lezer en wil je toch graag eens een zinnig boek lezen? Dan zijn deze boeken een aanrader. Korte, treffende en bemoedigende stukjes (columns uit het ND) over wat er gebeurt in je leven als de genade van God aan het werk is. Zijn kracht verandert en werkt altijd positief: genade raakt je hart.
Ook te leen van Aad Kamsteeg:
*

Dit is mijn passie (hartstocht voor God)’Dus jij wilt niet meer naar de kerk - een onverwachte reis’ – Jake Colsen

(te leen)

Dit is een buitengewoon verhaal dat je zal raken, ontmaskeren. Waar ben jij mee bezig op jouw levensreis? Wat drijft je nu echt?
Wat zou je doen als je iemand zou ontmoeten die precies lijkt op een van Jezus’ discipelen – en dat in de 21ste eeuw? Hoofdpersoon Jake ontmoet een ’vreemdeling’, door hem ziet Jake zijn donkerste angsten onder ogen, worstelt hij door onmenselijk omstandigheden en vindt hij uiteindelijk de vreugde en vrijheid waar hij altijd over gedroomd heeft. Als je vermoeid bent van het christen-zijn en echt wil weten wat het betekent om diep in Christus te leven, zal Jake’s verhaal je nieuwe hoop geven. Dit boek neemt alle moeilijke vragen onder de loep en geeft vérstrekkende antwoorden. Het zet je veilige wereld op zijn kop!